onsdag 11 december 2013

Renovera lägenhet

Köpte lägenheten ”fullt utrustad”, med skräp visade det sig. Allt eftersom har jag nu bytt i stort sett allt som går att byta. 

Fönster och dörrar var uppätna av djur och 
de fick specialbeställas, handgjorda!







Lamporna ramlade ner, handfatet i badrummet var sprucket och läckte och allt runt omkring var ruttet och kylen åkte ut först av allt. Kvar som jag ännu inte bytt ut var tvättmaskinen men den gav upp nu förra veckan och själva köksskåpen som åker nästa vecka, de är både ruttna och mögliga, mys, mys. Funderade på att fråga IKEA om de ville göra före/efter-reportage.  

Före
Mycket IKEA blir det, de har den standarden jag är van vid helt enkelt.
Efter
Tvättmaskin hade de dock ingen som passade så då blev det den lokala elaffären som besöktes. De hade 20 (jag räknade) i stort sett likadana tvättmaskiner. När jag frågade om vilken som var tystast så tittade försäljaren bort på just det där karakteristiska sättet som kanarierna gör när de fått en fråga de inte kan eller vill besvara. På så sätt slipper vi utlänningar se när de antingen skrattar eller himlar med ögonen över våra totalt obegripliga frågor. Som om någon skulle bry sig om att en maskin låter, eller att något låter över huvud taget. Ja nu fanns det dock specifikationer medsända från de fabriken så det var bara att titta efter och jag tog den tystaste, en Electrolux måste jag erkänna. Det börjar bli lite pinsamt att jag blivit sån där expat som jag tyckte var så dum och inte tog seden dit den kommer. Men jag säger bara så att jag köpte ett spansktillverkat kylskåp och det räcker som bullermatta. 

Men så till det underbara med att handla i den lokala affären, självklart kör de hem tvättmaskinen och installerar den samt kontrollerar att den fungerar. De försökte till och med berätta för mig hur jag ska använda den. Naturligtvis tar de med bort allt förpackningsmaterial och den gamla maskinen. Allt utan att det kostar en euro extra. De gjorde likadant när jag köpte TV, de ställde in alla program. Åh puss, tänk när jag lär mig ta emot mer hjälp. De har ju ingen förväntan alls att man ska göra något själv men det tar tid att skola om från det svenska fixa allt själv. Tyvärr var de i affären lite väl måna om att jag inte skulle få onödiga papper. Bruksanvisningen var bara den spanska versionen med. Och den var anpassad för spanska förhållanden. Det var den mest knapphändiga bruksanvisning jag någonsin sett, den förklarade (visserligen tydligt) hur man öppnar luckan, lägger i tvätten och tvättmedel, stänger luckan och trycker på ON-knappen. En översikt över de olika programmen fanns också med förklaringar som ”Har du gardiner som ska tvättas så ska du använda gardinprogrammet (ja det finns ett sånt!)”. Men inte ett ord om vad de olika programmen innebär. Det finns faktiskt ett ECO-program (kan det finnas någon EU-regel möjligtvis?) men eftersom ingen ändå skulle använda det så behöver det inte ens nämnas i bruksanvisningen än mindre förklaras. Så jag håller fast vid mina utländska vanor och kör ECO-programmet och är så glad över att ha en fungerande tvättmaskin. Köket nästa.. vad vore väl livet i en lägenhet om det inte alltid var något som behövde åtgärdas. 

Praktiska tips. IKEA.es kan man naturligtvis handla ifrån och få sakerna hemkörda. Det kostar som exempel 25€ till södra Teneriffa. IKEA har i Charifa en upphämtningsplats där de också har en del saker utställda som man kan titta på innan man beställer på nätet. Varuhuset ligger utanför Santa Cruz. De har förutom möbler en liten matavdelning med mat de kallar svensk. Godiset och chipsen är tyvärr inte svenska men de har sånt som sill, kaffe och lingonsylt. Just nu har de saker man behöver till julen som julskinka, mandelmassa och pärlsocker. Det tyder på riktig inside information tycker jag att de tagit hem just pärlsocker, annars har de mest sina egna märken. Ojdå höll på att glömma  Almondy (kallad IKEA) glutenfria chokladtårta. 


Lokala elaffärer finns det rätt många och priserna skiljer sig väldigt lite. Störst i LC är Cris Abora som ligger mittemot Mercadona. De satsar rätt mycket på utländska kunder så flera i personalen kan engelska. Vill man till större kedjor som till exempel Worten så får man ta bil till Adeje eller Charifa. 

Inga kommentarer: