onsdag 18 december 2013

Föredrag om juridik för svenskar på Teneriffa

Lucia från Familjens jurist var inbjuden av Svenska klubben och Svenska Kyrkan för att berätta om aktuella regler som berör svenskar som bor på Teneriffa. Dels skiljer sig spansk och svensk lag en hel del och dels kommer nya EU-regler 2015 som Spanien men inte Sverige redan har börjat tillämpa. Jag tänkte här sammanfatta vad hon sa. Jag tar inget ansvar för att/om det är korrekt, jag skriver bara vad jag uppfattade att hon sa plus lite egna kommentarer.

Familjens jurist är ett dotterbolag till Fonus och de startar en speciell avdelning för Internationell Privaträtt. De hjälper till med allt inom familjerätt men Lucia påpekade att det är främst tre områden som är viktiga att tänka på för svensk/kanarier nämligen Testamente, Fullmakt och om man är sambo.

Sambo har ingen juridisk betydelse i Spanien. Även i Sverige är det stor skillnad på att vara gift och att vara sambo. Det är därför viktigt att se över saker som vem som äger lägenhet, vem som står som kontohavare och förmånstagare till försäkringar och vem som ärver. Kanske behövs en fullmakt för saker som kan behöva utföras om partnern inte klarar att utföra det.

Fullmakt liksom Testamente är en ganska enkel sak i Sverige. Det är bara att skriva det och sen låta två personer bevittna namnteckningen. I Spanien måste det gå via Notario Publico (NP). Det ska skrivas på ett speciellt sätt och undertecknas inför NP.

Arvsordningen är annorlunda i Spanien än i Sverige. Först ärver barn, sen föräldrar och först efter det så ärver make/maka. Om man vill att make/maka ska ärva som det är i Sverige så kan man använda Lagval. Det innebär att man skriver ett testamente och där anger att man vill att svensk lag ska gälla. Man kan bara göra lagval till det land man är folkbokförd i. Arvsrätten för särkullbarn är också annorlunda.

Vita arkivet är en blankett där du skriver in din sista vilja. Detta är mycket skönt och praktiskt för de efterlevande. Denna finns på nätet vilket gör att det ligger säkert förvarat. Vita arkivet ligger alltså på Fonus webplats fonus.se. Det kostar ingenting att fylla i men de efterlevande måste vända sig till ett Fonuskontor för att få ut det. Alternativt skriver du ut blanketten från hemsidan och lägger på en plats ni i familjen kommer överens om. Det nämndes också att det är viktigt att kolla upp att ens försäkring täcker kremering och/eller hemtransport.

Så till det mer komplicerade. 17/8 2015 kommer nya EU-regler för arv och testamente. OBS enligt Lucia kommer de nya reglerna även gälla Norge! Hittills har folkbokföringslandet avgjort vilket lands lagar som ska gälla vid arv och testamente. Med de nya lagarna avgörs det istället av din hemvist. Hemvist innebär det land där du har störst anknytning. Än är  definitionerna för detta otydliga men man ska alltså göra en sammanvägning av var du spenderar mest tid och till vilket land du har mest anknytning, till exempel om du har fast egendom och andra tillgångar. Det innebär att om du tillbringar sjumånader på Teneriffa men äger en lägenhet kanske du ändå anses ha din hemvist i Sverige men det är en bedömningsfråga. Recidensia skulle enligt Lucia inte spela någon roll vid bedömningen.

Spanien har redan infört en deklarationsplikt för alla som har sin hemvist i Spanien vilket gör att vi redan nu måste försöka avgöra om det kan anses att vi har vår hemvist i Spanien eller inte. Deklarationen innebär att man uppger vilka tillgångar man har totalt (alltså såväl i Spanien som Sverige mm). Det innebär inte att man ska betala skatt eller så, de samlar bara in uppgifterna. Om man är deklarationsskyldig men inte lämnar in en deklaration väntar höga böter.

Du ska lämna spansk deklaration över dina tillgångar om du dels har
- din hemvist i Spanien (Alltså om du har din hemvist i Sverige får du äga hur mycket som helst i Spanien utan att lämna in deklaration (slut på alla rykten). )
och
- Bankmedel, kontanter över 50.000€
eller
- Värdepapper, fonder, aktier över 50.000€
eller
- Fast egendom över 50.000€
Man ska alltså deklarera den "sorts" tillgång som är över 50.000€ och man behöver bara göra det en gång. Förändras innehavet så deklarerar man förändringar över 20.000€. Det är fortfarande lite otydligt vilket värde som fastigheter ska tas upp till. Lucia sa att man skulle använda anskaffningsvärdet. Skattevärdet är också ett alternativ. Skattevärdet är ca 1,2ggr taxeringsvärdet (valor catastral) vilket står på IBI-kvittot.

1 kommentar:

Unknown sa...

- Avseende sambo finns i Spanien nåt som heter ”pareja de hecho” med en viss juridisk betydelse som skiljer sig från den svenska. Fullmakter är som du skrev väldigt viktiga och en stor fördel för att kunna undvika all mindre välfungerande spansk byråkrati.
- När du skriver om arvsordningen ”till det land man är folkbokförd i” ska det stå man är medborgare i.
- Om vita arkivet handlar det inte om sista viljan (detta är testamente) utan om önskningar avseende själva begravningen.
- Det nya arvsförordnande kommer inte gälla Norge, bara medlemsstaterna förutom Danmark, Irland och Förenade konungariket.
- Hittills har medborgarskapsland (och inte folkbokföringsland) avgjort vilket lands lagar som ska gälla vid arv och testamente
- Residencia kommer att vara en av många delar som vägs in i bedömningen
- Om deklarationsplikt: om man har fastighet i Spanien betalar man skatt i Spanien (fastighetsskatt)
- Man ska lämna spansk deklaration över tillgångarna i Sverige bara om man har hemvist i Spanien; om man har tillgångar i Spanien måste man deklarera för dem

Med vänliga hälsningar,

Lucia Fuentes