måndag 20 oktober 2014

Ovädret smmanfattning


Nu ångrar jag den lite raljanta tonen i förra inlägget men det är som sagt svårt att veta om varningarna som utfärdas gäller en regnskur eller som i detta fall ett riktigt oväder. Här i söder klarade vi oss bra, det blev inga stormar utan bara ett ordentligt välbehövligt regn. I öster, runt huvudstaden Santa Cruz, blev det betydligt värre. Det kom 140 mm igår och det blir väldigt mycket vatten när det kommer ner från bergen och ska passera städerna innan det når havet. Utmed bergssidorna finns "barrancos" som är flodfåror som bara fylls med vatten de få gånger om året då det regnar. De går naturligtvis hela vägen från bergen ner till havet, alltså rakt igenom städerna. Det är självklart lockande att bygga över dessa jättediken som är tomma och utan funktion 99% av tiden. Så de senaste åren har man lagt stora rör i marken och sen byggt över, oftast med vägar. Det går alldeles utmärkt, ända tills regnen kommer. Förra året såg vi det här i Los Cristianos där vägarna blev översvämmade just där barrancos hade varit.



Nu igår så blev det än värre. Vattenmassorna spolade bort hela bygget, rör, vägar, murar - allt. Vattnet forsade ner i centrala Santa Cruz och i kyrkan stod vattnet knähögt. Allt löst, inklusive bilar, följde med vattnet genom stan ut i havet som nu är brunt långt ut. Även själva stranden är delvis utspolad i havet men det är de skickliga på att reparera. Förra året tog det knappt en dag för dom att återställa stranden i LC från ett stinkande avloppsdike till den härliga strand vi är bortskämda med.


Teneriffaborna, eller chicharreros som de själva kallar sig, tar det hela med ro. I tidningarna blir det en del diskussioner om hur det kommer sig att bygget för xx miljoner inte klarade regnet men så blir man lite glad för alla byggjobb som skapats och fixar till det hela - till nästa regn. Det blev mest materiella skador. Det har ryktats om fyra dödsfall men egentligen är det nog bara ett man kan knyta direkt till översvämningarna. Det var en dam som fångades av vattnet och fick en hjärtattack. El- och vattenförsörjningen är skadar i stora områden och sex familjer är evakuerade eftersom husen höll på att rasa.

Att husen översvämmas på ett eller annat sätt är man annars väldigt van vid. Om vattnet inte kommer nerifrån så regnar det åtminstone in. Eftersom husen traditionellt är byggda med ordentligt självdrag så torkar det upp innan det blir mögel. Värre är det i de moderna husen som har lika dåliga tak men täta fönster, där blir det mögel som man bara målar över. Kulturkrock helt enkelt. Tänk om man kunde ta det bästa av två världar istället.

Här kan ni se några videosnuttar från Santa Cruz.

http://www.diariodeavisos.com/2014/10/videos-tormenta-sobre-tenerife/

Tidningen ger också ut ett extranummer som du kan läsa här http://redirector.kioskoymas.com/portada/lector/3857

Inga kommentarer: