söndag 20 oktober 2013

Sprider svensk fikakultur

Har ni hört att Fikat sprider sig över världen? Både själva ordet som fenomenet med kaffe och kaka finns nu i såväl Japan som USA. Äntligen något riktigt värdefullt som svenskarna kan bidra med! Igår drog vi vårt strå till stacken genom att bjuda en engelsk/kinesisk familj här i huset på kaffe och tre sorters kakor, mormor hade väl tyckt att det var minst fyra för lite. Gräddtårta får utgå eftersom jag inte gillar det och dessutom inte så lätt att göra god mjölkfri. Kanelbullar är en sån kulturell utmaning att den får vi ta nästa gång. Sockerkaka glömde jag bort, skulle kanske vara toscavariant för att vara traditionellt, chokladmuffins fick det bli istället.
                                                                             Vad är väl mer traditionellt än bondkakor?        Blir lika bra gluten- och mjölkfria. Mandeln kan man ju utesluta om man inte tål. Sirap har jag inte hittat någon bra här (tipsa gärna) så det får blir honung, lite sötare men ok.
Bondkakor ca 40 stycken GF/MF
150g margarin/smör
1 dl socker/råsocker
2msk mörk sirap (ta honung istället och byt ut sockret mot råsocker om du inte hittar sirap)
5dl vetemjöl eller 4 dl glutenfri finmix plus 1/2dl PO-fiber

Rör fett, socker och sirap. Tillsätt resten och arbeta ihop. Dela degen i två delar och gör två rullar med en diameter på ca 3cm. Låt stå kallt minst en timme. Skär rullarna i knappt 1/2 cm tjocka skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 200° 10 min. 


100gramskakor kallar vi de här för de flesta ingredienserna ska det vara 100gram av. Superenkla att göra om man har en våg. Bara att hälla i och nollställa efter varje ingrediens (eller lite huvudräkning). Har inte testat med vanligt mjöl men borde gå lika bra.

Hundragramskakor ca 30 stycken GF/MF
100g margarin/smör
100g socker
100g havregryn
100g mjöl till exempel Semper finmix
1tsk bakpulver
1/2dl vatten
Hackad choklad ca 100g. Naturligtvis väljer ni en sort som ni gillar men jag vill ha mörk och det finns en god på Mercadona. Se upp med spansk matlagningschoklad som innehåller vetemjöl och en del, t ex Coivrans "mörka" choklad som innehåller mest socker.

Sätt degbunken på en våg och nollställ vågen. Lägg i ingredienserna en efter en. Bäst blir det om du rör ihop margarin och socker först, rör ner havregrynen och sen mjölet blandat med bakpulvret. Sist choklad efter smak. Rör ihop ordentligt. Klicka ut matskedsstora pluttar på en bakpapperklädd plåt. Platta till kakorna lite grann. Det är helt ok att slicka bunken men inte äta upp all smet! Grädda i 170° i 12min. 

Muffinsen blev inte så goda så det får ni inget recept på. 

1 kommentar:

Anonym sa...

Förstår att kakorna blev succé! Ser supermumsiga ut! / Katarina