torsdag 3 oktober 2013

Lokala tips, glutenfritt


På bara de senaste åren har de flesta blivit medvetna om vad gluten är, så oftast förstår de på restauranger när du frågar efter glutenfritt. Sen är det lite si och så med att veta vad olika saker innehåller. Många av småställena använder färdiga såser och halvfabrikat och de innehåller oftast vetemjöl. Väldigt många varor i mataffärerna är uppmärkta om de är glutenfria (sin gluten), till och med vattnet har jag sett! Tyvärr får det många att tro att om det inte står Sin gluten så vågar de inte servera dig det. På det allra flesta ställena är de dock väldigt hjälpsamma och hittar på något även om du ofta får vara utan sås. Grillad fisk, kött, kyckling finns ju alltid liksom sallader, omelett (tortilla) och ofta bakad potatis. 

I vanliga mataffärer börjar det finnas några få glutenfria specialprodukter. De kan vara svåra att hitta för ibland står de på en egen hylla (oftast Mercadona) eller annars bland vanliga varor. Så finns till exempel ett glutenfritt bröd av märket BIMBO som ligger bland alla andra BIMBObröd, likaså finns det ibland pasta bland den vanliga pastan. På Mercadona finns även glutenfri pizza i frysdisken och corn flakes, skorpor, goda muffins och kakor (väldigt söta). Annars är det på hälsokost (Herbolario) man får leta efter glutenfritt. I Los Cristianos finns det en stor hälsokostaffär söder om busstationen, Harbolario Garoe, Multicentro Club, Av Juan Carlos 1. De har massor! Tyvärr blir spanska kex och kakor inte godare bara för att de är glutenfria så vill du ha digestivekex eller pepparkakor så blir det att ta med från Sverige, liksom knäckebröd som ännu inte är nån hit här. Bröd finns både Shär och en del spanska märken. 
I Santa Crus har Corte de Ingles mycket hälsokost av olika slag och mycket glutenfritt. 

I Los Cristianos finns en restaurang som bakar eget glutenfritt bröd och gör pizza som är mycket god. Stället heter The Olive Garden och du finner den på vänster sida om du fortsätter förbi Svenska Kyrkan och nerför trapporna. Det är ett litet ställe drivet av ett engelskt par som har full koll på vad maten innehåller. Där är också lätt att få vegetariskt, mjölk/äggfritt eller vad du nu vill ha. Enda stället jag skulle avråda från att gå till är Habib i San Telmo där de varken vet eller bryr sig om vad de serverar. 
Creperier börjar dyka upp lite varstans och matcrepes är gjorda på bovetemjöl så de är glutenfria. Men ibland steks de på samma platta som efterrättscrepen som är gjord på vetemjöl. 

Inga kommentarer: