fredag 4 oktober 2013

Boktips, att hitta/låna böcker

Måste bara rekommendera en bok som var sååå bra. Stallo utspelar sig i Kirunatrakten mitt i vintern så den är perfekt att läsa här i värmen. Stefan Spjut har ett språk som gör läsningen till en ren njutning även om du (mot förmodan) inte skulle tycka handlingen var intressant. Se här bara:



"Hon for genom stunder av snö. Hastigt strömmande gryn i strålkastarljuset, frasande mot vindrutan i vågor. .... Det hade snöat hela morgonen. Bergets granskäggiga brant hade vitnat bort."



Hur hittar man då böcker att läsa? I vanliga bokhandeln finns inte mycket på andra språk än spanska, åtminstone inte skönlitteratur. På biblioteket i Los Cristianos finns även lite böcker på engelska och tyska. Men för att hitta böcker på svenska i Los Cristianos så vänder man sig antingen till Svenska Kyrkan eller till bokaffären i Compostela Beach-komplexet. Kyrkan har dels ett bibliotek med en imponerande samling böcker på svenska och norska. Lånekort får du där mot en mindre avgift (som går till nyanskaffning av böcker). Dessutom finns det en hel bokhylla med böcker till försäljning för 1€ styck (mittemot toaletterna). På övervåningen i Compostella Beach drivet ett ungt italienskt par en bokaffär med både nya och begagnade böcker på många olika språk. Där kan du dels hyra böcker, köpa eller byta (två mot en). Dessutom kan du hitta böcker i lobbyn på de flesta hotell och bostadskomplex. Utbudet är dock av semesterkaraktär och barn- och ungdomsböcker lyser nästan helt med sin frånvaro. Vill du välja och vraka är det e-böcker som gäller.

E-böcker kan du dels låna från svenska bibliotek eller köpa. För att låna ska du ha ett lånekortsnummer. Om du inte har ett lånekort på ett svenskt bibliotek eller bara i en kommun som är snåla med E-böcker så fråga någon kompis som bor i Storstockholm efter dess nummer. Första gången är det lite stökigt att logga in men ha tålamod. När du väl lyckats nästla dig in öppnar sig fantastiska möjligheter. Du laddar ner böckerna dator/läsplatta/iPad eller telefon. Läsplatta är lättare att läsa på ute i solen.







Inga kommentarer: