torsdag 24 oktober 2013

Miljövänligt?

Att leva miljövänligt på Teneriffa är både svårt och enkelt. Naturligtvis finns det uppenbara sätt att spara energi eftersom man naturligtvis inte behöver värma upp huset. Det är frestande att köra AC men i de traditionellt byggda husen är det alltid tvärdrag så där går det att klara sig utan. Tvärdrag ordnar de genom att inte ha öppet på något sätt mot mitten av huset som antingen är ett ljusschakt eller trapphus. Eftersom den allmänna meningen är att det aldrig regnar här (tyvärr alltså även bland arkitekterna) så blir det väldigt blött inomhus när det regnar eftersom det inte är något tak över detta ljusschakt. Lite jobbigt kan vi diskreta nordbor också ibland tycka det vara att få ta del av grannarnas alla göranden och låtanden. I förra lägenheten kanske även grannen tyckte det för hon hade en radio på högsta volym ståendes i sitt "fönster". Att använda sol och vind borde vara självklart men tyvärr finns bara några centrala anläggningar och ganska få privata. Förr åt de hellre kall gröt än att uppfinna solfångare. Själv är jag inte bättre (ännu), funderar på en solfångare till vattnet åtminstone. Tips?

I affären ser man sällan något miljövänligt utmärkt och ibland kan man undra vad ev märkning står för. Såg dambindor där de stod med stora bokstäver att de var miljövänliga. Vid närmare granskning så bestod det miljövänliga i att de inte var parfymerade. Ja ehh det var ju bra att de inte var. För att hitta ekologiskt odlat får man gå till hälsokosten men närproducerat kan man åtminstone frossa i.
                                                                                          Just nu är säsong för supergoda Teneriffamandarinder. Köpte en säck på Mercadona. 
 Valnötter är det också säsong för och tomater och bananer är det nästan alltid lagom att frossa i. Känns helt OK att leva på närproducerat när det innebär såna godsaker. 
Väldigt närproducerat. Satte ner några vitlöksklyftor i blomkrukan för jag tänkte det skulle skrämma iväg odjuren (det gjorde det inte). Först har jag ätit god vitlöksgräslök och nu plockade jag upp såhär vackra minivitlökar. 

Grannen tipsade om att sallad går jättebra att odla i kruka på terassen här och hon kom med en fröpåse så nu ska jag testa. Tomaterna växer och trivs, bara de får stå i skuggan så. 

Inga kommentarer: