lördag 1 november 2014

Kalkongryta och grönsakig köttfärssås

Två maträtter som kanske ser lite bökiga ut men som är enkla. Anpassa dom som du vill, de blir liksom bra ungefär hur man än gör. Du behöver en stekpanna och en liten kastrull, två plattor räcker. 

Grönsakig köttfärssås

6 portioner, perfekt att frysa in om det blir över

500g  (400g om du är i Sverige) köttfärs
1 litet broccolihuvud
1 liten purjo eller annan lök
2-3 morötter
2-3 vitlöksklyftor
1/2-1 köttbuljongtärning
olja
svartpeppar
örtkryddor av vad du har 
2 kartonger tomate frito á 210g eller 3dl krossad tomat och 1 dl tomatpuré
gröna oliver om man vill (välj kärnfria om du inte är tjenis med tandläkaren)
1paprika

Ris eller pasta


Ta en stor stekpanna. Fräs köttfärsen i oliv- eller rapsolja tills den är genomstekt, häll upp i en skål. Skär under tiden löken smått, riv morötterna, och skär broccolin smått. Häll i 2msk olja i stekpannan och fräs grönsakerna på medelvärme, de ska bli lite mjuka men inte få färg. Småhacka vitlöken (blir mildare än om du pressar) och ha i. Smula över buljongtärning och kryddor. Tillsätt tomats frito, rör om och låt puttra på svag värme tills allt annat är klart. 10-30 minuter är OK där 20 minuter brukar bli bäst. Servera med pasta eller ris. Innan serveringen dekorera med paprika vilket förutom skönhet ger en frisk smak till det hela.


Kalkongryta

3 portioner, perfekt att frysa in om det blir över 

2 msk sojasås
1msk olja
grillkrydda/curry eller annan värmande kryddblandning
300g Kalkonfilé (heter Pavo. På Mercadona hittar du den mittemot manuella köttdisken, till höger om kyckling/kanin)
1/2 broccolihuvud
1-2 dm purjolök
1-2 morötter
1 pkt skivad champinjoner (mindre jord i än om man köper hela)
1 pkt grädde/mandelgrädde/sojagrädde

Ris
Sallad

Häll soja, olja och kryddor i en skål. Skär kalkonen i kuber 2cm ungefär och vänd ner i skålen. Häll kokande vatten på skärbrädan och kniven så den blir ordentligt ren. Skär purjon rätt smått (smaksak) och svampen likaså (om du köpt hela). Ta en stor stekpanna eller traktörpanna och värm några matskedar olja. Stek purjo och svamp lätt. Skär broccoli rätt smått och fräs den lite grann med purjo och svamp. Ta upp allt och lägg i skål och stek kalkonen tills den är lätt genomstekt. Häll ihop allting i stekpannan. Häll på grädde och låt småputtra tills resten är klart 10-20 minuter. 
Servera med ris och grönsallad. 


                                                                                                   Kalkonfile och tomate frito från Mercadona men finns på fler ställen förstås



3 kommentarer:

Anonym sa...

Blir nyfiken på varför olika mängd köttfärs???
Tack för fina och roliga recept. Lätta att vegetarianisera genom att byta ut köttfärs mot quornfärs och kalkon mot quornfilé! :)
/ Katarina

Unknown sa...

Ja det kan man fråga sig. I Sverige köper man ju oftast ( i alla fall jag) köttfärs färdigpackad och då är den på 400g. På Teneriffa finns det också färdigpackat men är då på 500g. Fast bäst är att köpa över disk för den färdiga innehåller bara 85% köttfärs... Blir säkert minst lika gott med quorn som jag tyvärr inte hittat här.

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.