tisdag 7 januari 2014

Komma fram på hjul i Los Cristianos

Har hört att Los Cristianos ska vara en av världens mest rullstolsanpassade ställen. Jag hoppas verkligen att det finns fler och bättre anpassade orter men LC är ändå speciellt. Det var ju bara en liten fiskeby när Vintersol startades och det var svenskar med reumatism, MS, postpolio mm som i början sökte sig hit och bosatte sig här för kortare eller längre tid. Det är kring dessa svenskar och sen övriga skandinavier som byn byggts. Kommunen insåg tidigt att tillgänglighet var viktigt så man har verkligen vinnlagt sig om att varenda trottoar ska ha avfasad kant och så finns ju den tillgängliga stranden. Just nu fungerar tyvärr inte badet eftersom det är bråk om vem som ska betala badvakterna deras löner vilket resulterat i att de inte fått lön på 15 månader och att det tillgängliga badet som kommunen skryter om inte är bemannat. Tanken är dock att man på trätrallar ska kunna köra långt ner på stranden med rullstol. Sen kan man "hoppa" över i en badrullstol, en stol med stora luftfyllda däck så att den flyter. På så sätt kan man bada. Det finns också kryckor med "ankfötter" så det går att gå i stranden med dem.

                                                                            En sån här rolig scoter har jag hyrt. Var tvungen att ta den största/starkaste för att den skulle klara backen upp till oss. Får faktiskt en och annan avundsjuk blick från trötta turister. Folk väjer när jag kommer farande (förståndigt..) och alla är mycket hjälpsamma. Det finns till och med en mataffär som även denna rätt stora scoter går att  köra in i och handla med. Skulle dock önska en mindre fast lika stark, nån kan väl bygga en till mig.




Det mesta går det alltså att komma fram till men absolut inte posten. Visst finns det en ramp men de har byggt staket framför så fanns inte en chans att trassla sig fram. Sen ställer folk ut sopor på trottoaren och så sitter tanterna och gubbarna på trottoarerna och kollar in folklivet, de är också svåra att komma förbi. 

Nån har inte tänkt - igen



Personligen har jag svårast att tillgång till rullstolen i sig eftersom katterna har den som absoluta favoritplats. 

Inga kommentarer: