torsdag 28 november 2013

Tidiga svenskar på Teneriffa

Birgit Alander insjuknade som fyraåring i RA, hamnade som 17åring på kronikerhem och åkte som 23åring till Los Cristianos. Hon var redan då svårt rörelsehindrad och rullstolsbunden och tog sig ändå iväg på den 26 timmar långa resan till en liten ö som få hade ens hört talas om. Första dagarna tyckte hon det var hemskt här men snart började hon trivas och har nu sammanlagt bott här i 43år, några år i Sverige har det också blivit. Hon var med och byggde upp det första Vintersol och Casa Suecia. Hon har inte bara följt, utan också tagit stor aktiv del i utvecklingen av Los Cristianos från en liten fiskeby till vad den är idag. Birgit är en fantastisk människa med mycket att berätta vilket hon gjorde idag på Svenska Kyrkan. För er som missade föredraget så har Ulla Bergholm gjort en stor insats genom att skriva en bok om Birgits liv och om Los Cristianos "svenska" historia.

                                                                                                           Boken kommer att finnas i Svenska Kyrkan i LC för försäljning så småningom men innan dess hittar du den på AdLibris till exempel.
                                                                                              Den här är kanske lite svår att få tag på men jag lämnar mitt exemplar till biblioteket i kyrkan så ni som är på plats kan låna. 
Två andra svenskar som var här innan charterturismen var Yngve och Alice Lyttkens. Yngve skrev 1955 en bok om deras vinter i Puerto de la Cruz. Några saker kommer igen i båda berättelserna, nämligen svårigheterna att få tag på livsmedel och vatten. Birgit berättade att det fanns banan, tomat, lök och gofio (rostat mjöl som man gör främst använder till gröt). På morgnarna köpte de fisk när båtarna kom in och hummer fick de för den ville ingen bybo äta. Allt annat fick de skicka efter från Santa Cruz. Eftersom det inte fanns elektricitet var det svårt med förvaring av maten. Tillagningen kunde också vara ett äventyr eftersom fotogenköken var rätt nyckfulla. En annan sak som återkommer i bådas berättelser är Teneriffabornas vänlighet och hjälpsamhet och den är vi ju glada över att den finns kvar. Det känns märkligt att ta del av de här berättelserna, så mycket har hänt på en relativt kort tid. Om man inte gjort det tidigare så inser man att el, dricksvatten och vägar betyder väldigt, väldigt mycket. 

Om man vill läsa mer historia så kan man gå in på Skandinaviska klubbens hemsida och läsa två kompendium som deras medlemmar skrivit. www.skandiklubb.org, klicka på Kompendium. 

Inga kommentarer: