söndag 18 januari 2015

Vi firar San Antonio Abad

Idag var vi Arona och såg på när skyddshelgonet San Antonio Abad fick komma ut och lufta sig.

Kommunen hade superorganiserat det hela som vanligt så det gick en gratisbuss från Los Cristianos till Arona där festligheterna vad. Arona är huvudorten i kommunen. Nu blev bussen mycket snabbt full för man får inte stå upp i bussen och sittplatser är det ju inte så många. Nu går det bra med ordinarie bussar så det var helt ok att ta en sån. När vi kom fram stod en dam i tjusig dräkt och delade ut program - till de som åkt med "rätt" buss. Först efter viss övertalning kunde även jag få ta del av borgmästarens visdomsord... (Mer om det på Frejas blogg). Det var också bild på kandidaterna till festens drottning (mycket fritt översatt), snygga tjejer. En annan helgonfest vi var på så var kandidaterna framröstade från de olika pensionärshemmen i kommunen!

                                                                                  Hela stan var pyntad med vimplar och tyg. Balkonger och husväggar var dekorerade med tyg. Många av besökarna hade folkdräkt av olika slag. Supersöta var naturligtvis barnen men vad gör man när barnen vuxit ur dräkterna, så här kanske. 

Framme i kyrkan hade de ställt offergåvor, det var allt möjligt i matväg och även två små söta barn. 


Själva helgonet sattes på en fin vagn klädd med blommor. Han drogs runt stan i en festlig procession. Det var flera olika folkdanslag, små stora och mittemellan, alla får vara med. Mellan dansarna var det oxdragna vagnar från vilka de delade ut potatis, ägg, banan och vin.


Här har jag fått banan potatis och vin,
antagligen lite heliga
I en folkdansgrupp hade alla likadana kläder, oavsett om man var man eller kvinna, knodd eller gammal. Såg rätt sött ut när de svängde med den broderade kjolen.








Några besökare tiggde vin från alla vagnar men i stort sett var det så väldigt lugnt och städat. Fullt med poliser och hållaordning-farbröder som vanligt gör väl sitt till men kanariernas lugn smittar av sig på turisterna. Det var roligt att många av åskådarna bar också folkdräkt och det kändes som Rättvik på midsommar, fast tvärtom. Nu var det jag som sa "så söt" och fotade som besatt. Kändes faktiskt okej att fota, lite som återbetalning av alla kort som tagits på oss genom åren.



Hon spelar på benknotor!!




                                                        Det blev lite trångt att dansa

                                                                                  Är man söt eller..... 

Det är jättekul att sätta på sig de här gamla paltorna och ställa upp sig för fotografering!! Komsi komsi snälla skitungar...


Inga kommentarer: