onsdag 27 december 2017

Anaga


Anaga







Mitt i julruschen ( i den mån det finns nån här) åkte vi till Anaga. Eftersom det är en hörna av ön som många missar tänkte jag göra ett hängivet inlägg.






Direkt efter La Laguna omges vägen av lagerskogen och vi kör in i urtiden. 






















En stor del av halvön är täckt av lagerskog. Det finns flera endemiska arter både av djur och växter. En stor del av halvön är naturskyddsområde.

Strax kommer man till ett bra Visitor Center med utställning om området och kafé/restaurang.
















Vägen fortsätter uppåt. Halvöns berg är höga och spetsiga, upp till 1000 meter.  Människor byggde för länge sen sina ”hus” på bergssidorna, de högg ut rummen ur berget och byggde en vägg framför. Stigar slingrar sig ner till havet och mellan byarna. Den här delen av ön fick vänta länge på att få vägar, en del på 50talet. Det är verkligen förståeligt, kan verkligen inte varit lätt att bygga. Nu är de i bra skick men smala och snirkliga! 











En del ställen är bara obegripligt att de valt att bosätta sig på. Det är dock inte så förvånande att veta att de gärna hade getter.




















Getost är en specialitet även om det inte är så många getter kvar. Vin var de också kända för, måste varit otroligt slit att bygga terasserna som man ser spår av fortfarande. Här i fina byn Taganana. De har en av öns äldsta kyrkor. 










Det går fint att köra även om man blir trött
svängaarmen. Ibland är det lite trångt, byarna är inte byggda för biltrafik. 












































Det verkar inte vara så lönsamt att vara konsthantverkare. 
















Spännande bergsformationer och mönster med olika bergarter.  Det här är norra kusten.

Nytt och gammalt är bokstavligen vägg i vägg. Bakom den här kulissen ligger en alldeles ny restaurang El Mirador. Är inte säker på att det är den mest lockande skyltningen. 




















Allra högst upp på bergskammen ligger ett vandrarhem. Det är helt  anpassat för rullstol så alla kan njuta. Det här är utsikten från rummet vårt. Alldeles i närheten kan man se havet åt båda håll.















Om man fortsätter södra kustvägen ända ut tills den tar slut kommer man till Igueste. Byn ligger i en dalgång med ett fantastiskt mikroklimat, varmare än sydkusten och mer nederbörd så det är väldigt bördigt. Nu var vi ensamma turister men det brukar visst vara mycket vandrare där. Vi började gå mot fyren men stigen var lite knepig, observera att man inte får cykla på den om nu någon skulle försöka sig på det. 



































Förstår om man blir kvar här.















Det här huset står ju och väntar på mig. 



















Sista huset på kusten




















Innan man kommer till Santa Cruz passerar man Playa de la Teresitas. Där finns rätt många foodtrucks så många åker dit och umgås även på vintern. Ja en finsk familj badade denna kyliga dag men men. 

Urtid och nutid möts verkligen på Anaga och den här graffitin får symbolisera det. 





















3 kommentarer:

Unknown sa...

Tack Yrsa för denna jättefina presentation i ord och bilder. Inte utan att man blir sugen på att resa dit upp någon gång!

Kerstin sa...

Så fina bilder, Yrsa. Ett verkligt fantasieggande ställe - ni kanske kan ha ett "sommarnöje" på andra sidan ön...? :)

Anonym sa...

Wow, häftigt ställe, ska jag bevara i minnet. Kramar, Ingela