lördag 15 november 2014

Fick skjuts av underbar kompis till nya Mercadona, mataffären. Den ser exakt ut som den gamla men är lite större. Skoj att varorna står likadant på hyllorna. Inga nyheter, inga förändringar, en marknadsförare skulle ta sig för pannan. Men jag tycker det är skönt att hitta bland hyllorna. Det finns inte 42 sorters salt att välja på och det är jag glad för, det går fort att handla. Det enda som tar tid är att välja bland all frukt. Nu har jag fyllt förråden för ett tag





Kattmat respektive Yrsamat











Det är inte alltid så lätt att veta vad man ska fixa till i matväg. Kanske har man bara enkel köksutrustning eller vill bara inte lägga ner semesterdagarna på matlagning. Några tips från Mercadonahyllorna, finns naturligtvis motsvarande i andra affärer.

 Färdig spansk omelett finns i några olika varianter, med och utan lök (cebolla) och med paprika, eller korv. Går att värma i mikron men godast att steka i stekpanna.
                                                                                                    Vaktelägg är supergott och sägs vara väldigt nyttigt. I Rumänien såg jag att det stod på förpackningen hur många ägg om dagen som rekommenderades mot olika sjukdomar!

Bär kan vara svårt att hitta, finns ibland i frysen
men de här är helt ok,osockrade!
Bredvid osten, alltså inte alls vid annan jos, står färskpressad jos. Det finns apelsin, mandarin, ananas och äpple. Supergod! Leta upp den istället för det där blasket som de kallar jos. På samma hylla står också Gazpacho, tomatsoppa. Ätes kall eller varm och finns i enportionsförpackning!Till soppan gör vi en spansk macka. Fyll en baguette med en massa röror. Det finns en hel egen hylla med pateeer av olika slag som man kan använda. Sen stoppar man det hela i toasten. 



Musiktankar

Dottern bortflugen långt upp i kylan, fick rapport om nåt blött som kommer från himlen hela dan och att hon låg kvar i sängen och väntade på att det skulle bli morgon, men det blev det inte, inte i bemärkelsen att det blev ljust. Kallt och blött alltså och dit flyttar massor av svenskar för att undkomma det svenska vädret, jamen där kan man ju i alla fall hoppas på snö nån gång. Ja hon är i Fungirola på "sol"kusten. Jag njuter lugnet och att slippa hålla skenet uppe av att vara ordentlig vuxen med regelbundna sov- och mattider. Så nu sitter jag på terassen med kaffe och macka, trots lunchdax. När det gäller ljud från omgivningen vet jag dock inte om jag gjort någon uppgradering. Freja har numera en musiksmak som oftast är helt ok, möjligtvis förutom att låtarna tjatas om. Vad är det, först ska de ha samma godnattsaga och sen samma låtar, vad blir det sen - ehhh samma kaffe på terassen kanske. Ja ja nu pratar vi inte mer om det. Nu till grannarnas musikval. Av någon för mig ännu okänd anledning är lördag en dag som passar många här att delge omgivningen sin musiksmak. På ena sidan har den spanska damen bytt ut det eviga TV-frågeprogrammet mot nån märklig "pop"konsert och på den andra sidan har den något yngre (!) spanska damen dragit till med en riktigt pianoklinkkonsert. Den mesta pianomusiken hamnar i mina osofistikerade öron i samma kategori som den mesta jazzmusiken; men snälla ge mig början, innehåll och framförallt ett slut! Just när jag funderade på vilken moteld som skulle passa så började nån sjunga till pianoklinket och jag tyckte mig skönja att det kunde vara nåt av Berthold Brecht, var det teater? I så fall en helt annan sak och jag har bara att inse att det i musiken förmodligen finns en mening som jag inte ser.

Ah nu kom mannen hem på popmusiksidan och musiken stängdes av och barnbarnet deras sjunger med i radioskvalet från huset mittemot, jag gömmer mig i lurarna med "På minuten". Är jag en typisk utlandssvensk nu, hugaligen ;)

fredag 14 november 2014

Bud og Hilsen - Hjertevarmesmykket

Så kom äntligen artikeln in i Bud og Hilsen som är Sjømannskirkens tidning. Inte så bra placerad och med en visserligen snygg bild (som Freja tagit) men inte så illustrerande. Hade fått uppfattningen om att de skulle ha flera bilder med både mig och smyckena på. Nu blev det bara en och artikeln försvann bland golfbollar och tårtor. Tja får väl hoppas att nån av de 50.000 läsarna ser den ändå. Nu lyckas jag inte ens få med bilden härpå bloggen så jag sätter dit bilden jag ville ha istället!

Hjertevarmesmykket - Sjømannskirkesmykket

Foreløpig selges smykkene over disk i kirken på Tenerife og via nettbutikken www.livskonst.net
– Halvparten av inntektene skal gå til den kirken som selger dem. Kjoper du smykker via nettet kan du selv velge hvilken sjømannskirke overskuddet skal gå til.
Yrsa Anckers har allerede fått gode tilbakemeldinger på smykkeserien.
– Noen ønsker å bære smykkene for å vise sin tilhørighet til Sjømannskirken, mens andre gir det i gave.
/budoghilsen/

Internationell macka

Att vara magsjuk är verkligen pest och pina men det finns en härlig sak med det och det är första mackan efteråt. När jag gjort den slogs jag av hur internationell den var.

Brödet är Shär glutenfria från Italien, fast ganska tyskt företag
Trøndefår är lammkorv från Norge tillverkat i Östersund (billigare så)
Aioli och Guacamole är visserligen tillverkade i Spanien men recepten är knappast därifrån
Vaktelägget kommer dock härifrån.

Vän av ordning hävdar naturligtvis att jag skulle gjort grejerna av lokala råvaror och det hade ju blivit ännu bättre men som sagt har jag varit magsjuk och inga färskvaror hemma. Den spanska guacamolen innehåller 95% avokado till skillnad från den som säljs i Sverige som innehåller 2%!
Det var en diskussion i en fb-grupp om man ska ta matvanorrna dit man kommer eller köpa med sig mat från Sverige och jag tycker detta är en bra illustration till att man inte behöver välja. Till mackan drack jag dessutom te som jag fått av en kompis som hade med sig det från Sverige men det var så kallat Ryskt te Made in France, men sen när har de teodlingar där!?


Oftast försöker jag handla närodlat och ekologiskt om det går. Här är det ju knappast någon uppoffring att leva på nyskördad frukt och grönsaker och ibland färska mandlar, det måste vara bland det bästa som finns. Jag har dock ännu inte riktigt lärt mig säsongerna, när man ska köpa vad. Just nu finns de lokala apelsinerna Naranja País. Fantastiskt goda, smakar lite åt grape-hållet, ser lite gula nästan omogna ut. Apelsiner här är verkligen en utmaning, ska man ha den att äta direkt (Naranja Mesa(bord)) eller att pressa (Naranja jugo) eller nån av alla andra varianter och så finns ju alla andra citrusfrukter, härligt. Mandariner är dock lite svårt, de har varit smarriga nu en månad men resten av året är de ofta trista, kanske inte just den varianten trivs här.

Återkommer med säsongsschema när jag fått ihop det, alla bidrag emottages tacksamt. I stora drag tror jagatt man kommer långt om man vänder på året från Sverige sett. Tomat och grönsaker som broccoli och sånt lite långsamväxande är bäst på vårhalvan av året. Banan och sallad liksom saker som går att lagra som lök och potatis verkar finnas året om. Avokado finns också året om men olika sorter. Vad har ni lagt märke till.

torsdag 13 november 2014

Hjertevarmesmykke

I april skrev jag här om Norska sjömanskyrkans Hjärtevärmesmycke, http://teneriffaliv.blogspot.com.es/2014_04_01_archive.html.  Nu tänkte jag uppdatera er lite om turerna.

Det har blivit en hel del turer fram och tillbaka från Norska Sjömanskyrkans sida. Mitt i planerandet av sitt 150årsjubileum så avgick ledningen och allmänt kaos uppstod. De som var kvar tyckte kanske inte att det jätteviktigt att ordna med kyrkans smycke så orden de lagt drogs tillbaka som jag skrev i ett tidigare inlägg. Så småningom fick jag en ny order men nu på "bara" 100 smycken, mycket för mig men lite för en världsomspännande kyrka. Alldeles utmärkt lagom mycket att göra över sommaren dock, det knepiga är nu att jag inte alls vet om eller hur det kommer att fortsätta.

Freja viker förpackningar
Tog fram ett grafiskt material (låter tjusigt) reklamlappar alltså och förpackning och presentationer. Kul och helt nytt. Systerdottern Linnea pluggar grafisk design (praktiskt va!) och gjorde ett underlag. Det blev en ursnygg broschyr som också fungerar som förpackning!  Sen strulade allt möjligt så att det blev sistaminuten fast jag varit ute i så god tid. Märkligt hur det alltid blir så. Till slut kom så slipsklämmor och hängen iväg till Bergen.


Alla slipsklämmorna klara!



                     Ja men så blev det 150-årsfest och utdelning. Jag hörde inget därifrån fast jag frågade. Ryktet har nu nått mig att smyckena var väldigt uppskattade men att säga det direkt är kanske inte deras grej, det är väl från Norge Jante kommer?


Nu hoppas jag att de som fått smyckena går hem till sina kyrkor och beställer massor! Det här ska ju vara ett sätt för kyrkan att få in pengar samtidigt som de har något trevligt att erbjuda den som vill ha en souvenir med sig.

lördag 8 november 2014

Norsk kulturdag i La Laguna

Idag var jag i La Laguna med 50 norrmän och några bortkomna "skandinaver". Norska konsulatet hade tillsammans med Teneriffas borgmästare ordnat en norsk kulturvecka. Det har varit några konserter och filmer under veckan och idag skulle då de här bofasta norrmännen visa upp sig. Kanske troddes det inte att så många skulle dyka upp så inbjudan gick även ut till övriga "amigos Nordica" som vi faktiskt kallas ibland. Jag var där och skulle sälja både Hjertevarmesmykket för Sjømannskirkens räkning och mina andra smycken. På bussen dit sålde jag ett hängsmycke och när jag höll på att packa upp sålde jag ett par örhängen (till en fastlandsspanjorska) men sen var det stopp. Hade väl inte trott att spanjorerna skulle kasta sig över smyckena men det kryllade ju av norrmän som man kan tycka skulle vilja ha ett smycke för att visa att de deltar med sin Hjärtevarme. Kanske är de inte så mycket för välgörenhet när jag tänker efter. Det är till exempel svårare att få frivilliga att jobba i norska än svenska kyrkan och som sagt, de köper inte mina smycken, hmm. Skrutt. Får väl gå över till att göra kanelbullar. Några tyckte att det var konstigt att det var en svensk som gjort smycket till norska kyrkan fast visst borde de tycka det var utmärkt med att svenskarna slavar åt dom.


Jag hade störtövat min spanska och översatt broschyr och braochha-meningar. Allt testade jag först på norska konsulatets supertrevliga dotter Gisel som jobbar som tolk. Det gick riktigt bra och det var en hel del spanjorer som fick sig till livs hela historien om hjärtan som föreställer småkakor (våfflor försökte jag inte förklara) och symboliserar välkommen (försök översätta "att ge hjärtevärme") allt för att samla in pengar. Lättare var det då att prata om andra smycken, till exempel de som var inspirerade av "Los Vikingos"det är nämligen något som de har koll på. Det är en rätt vanlig uppfattning att vikingarna var här och rumlade runt och att det är anledningen till att påfallande många barn är ljushåriga och ser ut som vilka svenska knoddar som helst. Nu är det dock så att det skulle ha skett nån gång på 15-1600talet och det var inte såå gott om vikingar så men varför förstöra en bra historia.

När jag fått fart på de spanska meningarna kom dock ett par och pratade tyska och då blev det totalt kaos i min (yttert lilla) språkhjärna. De var på kryssning och var bara en dag på Teneriffa men jag gjorde sån reklam att de säkert kommer tillbaks, men smycken köpte de inte... Då ungefär blev jag dock räddad av tre ungdomar från musikhögskolan som spelade Grieg väldigt fint. Två småkillar lyssnade intensivt och visade oss vägen in till att vara i musiken, det i sig en upplevelse.


lördag 1 november 2014

Kalkongryta och grönsakig köttfärssås

Två maträtter som kanske ser lite bökiga ut men som är enkla. Anpassa dom som du vill, de blir liksom bra ungefär hur man än gör. Du behöver en stekpanna och en liten kastrull, två plattor räcker. 

Grönsakig köttfärssås

6 portioner, perfekt att frysa in om det blir över

500g  (400g om du är i Sverige) köttfärs
1 litet broccolihuvud
1 liten purjo eller annan lök
2-3 morötter
2-3 vitlöksklyftor
1/2-1 köttbuljongtärning
olja
svartpeppar
örtkryddor av vad du har 
2 kartonger tomate frito á 210g eller 3dl krossad tomat och 1 dl tomatpuré
gröna oliver om man vill (välj kärnfria om du inte är tjenis med tandläkaren)
1paprika

Ris eller pasta


Ta en stor stekpanna. Fräs köttfärsen i oliv- eller rapsolja tills den är genomstekt, häll upp i en skål. Skär under tiden löken smått, riv morötterna, och skär broccolin smått. Häll i 2msk olja i stekpannan och fräs grönsakerna på medelvärme, de ska bli lite mjuka men inte få färg. Småhacka vitlöken (blir mildare än om du pressar) och ha i. Smula över buljongtärning och kryddor. Tillsätt tomats frito, rör om och låt puttra på svag värme tills allt annat är klart. 10-30 minuter är OK där 20 minuter brukar bli bäst. Servera med pasta eller ris. Innan serveringen dekorera med paprika vilket förutom skönhet ger en frisk smak till det hela.


Kalkongryta

3 portioner, perfekt att frysa in om det blir över 

2 msk sojasås
1msk olja
grillkrydda/curry eller annan värmande kryddblandning
300g Kalkonfilé (heter Pavo. På Mercadona hittar du den mittemot manuella köttdisken, till höger om kyckling/kanin)
1/2 broccolihuvud
1-2 dm purjolök
1-2 morötter
1 pkt skivad champinjoner (mindre jord i än om man köper hela)
1 pkt grädde/mandelgrädde/sojagrädde

Ris
Sallad

Häll soja, olja och kryddor i en skål. Skär kalkonen i kuber 2cm ungefär och vänd ner i skålen. Häll kokande vatten på skärbrädan och kniven så den blir ordentligt ren. Skär purjon rätt smått (smaksak) och svampen likaså (om du köpt hela). Ta en stor stekpanna eller traktörpanna och värm några matskedar olja. Stek purjo och svamp lätt. Skär broccoli rätt smått och fräs den lite grann med purjo och svamp. Ta upp allt och lägg i skål och stek kalkonen tills den är lätt genomstekt. Häll ihop allting i stekpannan. Häll på grädde och låt småputtra tills resten är klart 10-20 minuter. 
Servera med ris och grönsallad. 


                                                                                                   Kalkonfile och tomate frito från Mercadona men finns på fler ställen förstås