fredag 26 september 2014

Fisk

Vet inte riktigt varför jag haft så svårt för att våga närma mig fiskdisken här. Kanske för att jag är i den förtappade generationen som tror att fisk är fyrkantig och får hela skolan att lukta omklädningsrum. Idag blev det dock ändring! Modigt stegade jag fram och bad om Dorada som väl kan sägas vara den mest Teneriffeanska fisken. Två stiliga silverfiskar hamnade i påsen.  Väl hemma möttes jag dock inte av jubel, hemmets invånare var inte ett dugg imponerade av mitt kap. Dottern sa att hon inte äter saker som blänger på henne och katterna tittade knappt åt den. Vad har jag gjort, helt missat detta i uppfostran. Men jag gav inte tappt. Googlade recept och in i ugnen. Efter en halvtimme var den supergod! När väl huvudet var borta åt dottern med god aptit men katterna får jag visst krusa några fler gånger innan de inser vad de gått miste om.

torsdag 25 september 2014

Vilket välkomnande!

Idag hade vi samlat oss tillräckligt för att ta oss till Svenska kyrkan och vilket härligt välkomnande vi fick! Det var faktiskt rätt många där med tanke på att det är lågsäsong. Det är en lite speciell situation nu för all svensk personal slutade samtidigt så nu är det nystart. För att alls få det att fungera har några eldsjälar axlat ansvaret både för att hålla verksamheten igång och för att lära upp och visa tillrätta de nya. Än lär det dröja innan det finns ett ordinarie prästpar på plats, märkligt nog står inte folk i kö för att komma hit. Fast det kan ju vara så att de har andra jobb som är svårt att lämna hux flux, det blev lite kort varsel med nytillsättningar. Tills vidare har vi dock fått ett härligt par Jan och Gun som tillsammans med ny husmor Erika och kantor Mikael kommer göra kyrkan här till den fina mötesplats den brukar vara. Ja och sen tillkommer ju ett hundratal frivilligarbetare också fast de dyker upp först om några veckor. Norska kyrkan håller ställningarna med sitt fina prästpar Jan och Elin, de är ju gamla i gården nu, ett helt år... Freja hör till veteranerna med att faktiskt råddat Kanelbulleklubben (barngruppen) i flera år vid det här laget. Den kör igång på tisdag så nu blir det besök på kinesaffären för att köpa piprensare och andra pysselgrejer.

Efter fika, kramar och senaste nyheterna så gick vi till Oliven - favvorestaurangen. The Olive Garden heter den egentligen och ligger lite bortanför kyrkan. Här blev det också stora välkomnandet, inte bara kramar och kindpussar utan också utökat glutenfritt på menyn "Vi visste ju ni skulle komma". Så nu har de inte bara smarrigt bröd och pizza utan även pasta, lasagne och cheesecake. Idag blev det grönsakspaj. Ja nu är ju restaurangen som ni förstår engelsk, och engelsk paj är väl inte bättre för att den är glutenfri men det var kul att testa och själva pajdegen var ju god - men det är godare med blåbär. Om ni vill bli frestade att göra våra enkla Fajitas rekommenderar jag ett besök på Frejas blogg
http://gymnasietutomlands.wordpress.com/2014/09/25/fajitas/


Freja tog en sallad, smarrig som vanligt. 

Skönt att vara här och det känns så varmt (Ok menar det symboliskt även om det är 32* ute) att ha en plats att komma till!

onsdag 24 september 2014

Egna älsklingsdjur och andras odjur

Alltid lika spännande att komma ner och se hur djurlivet utvecklat sig. Förra gången var det en fin fågel som satt hungrig och törstig på terassen. Hade hoppat ner från grabben ovanför. Nu är det en hund på ena sidan som skäller hela dagen och en katt som kommer tassande och sätter sig på vår terass och jamar hela natten. Den senare skrämmer jag iväg men hunden vet jag inte riktigt hur jag ska på bukt med, håller på att bli helt tokig. Hundar är inte tillåtna i huset men det är en spanjorska som äger den och ja de är inte såå noga med regler. Som argument för att få flytta in med hunden sa hon att hennes mamma hade ju dött för inte så länge sen så klart att hon måste få ta med sig sin hund, ehh, ja spansk logik är lite annorlunda mot svensk.

Våra egna små älsklingar stör naturligtvis ingen! Faktiskt så har de ännu inte återhämtat sig från resan och värmechocken, de ligger mest och sover och vill inte ens gå ut och bränna tassarna på terassgolvet.

Resan var inte kul. Eftersom det inte gick direktflyg från Arlanda så fick vi skjuts till Oslo och sen flyget därifrån. Förut har det gått jättebra för katterna att åka bil men vi har ju aldrig åkt så långt. De skrämde upp varandra och kissade lite här och där. Nästa gång får vi åka i säsong då det finns direktflyg. Dyrt kan det bli att ta katterna med också. Iberia tar 100 € per katt och resa vilket betyder 400€ för att få ner dom med byte. Bra mycket mer än resan för oss skulle kosta. Norwegian tar 50€ per katt och resa. Dumt att man får betala per katt, de åkte ju i samma bur. Kanske skulle man ha nån liten minivariant för om djur och väska väger max 8kg kan man ha den inne i kabinen (stackars allergiker). Fast det vete 17 om jag skulle vilja, inte efter hur de lät på bilresan... Fast jag har haft siameser förut så egentligen är jag rätt härdad mot jamande men alla medresenärer är kanske inte av samma åsikt.