fredag 31 januari 2014

Kök etapp ett - klart!

Ja så har äntligen första delen av nya köket blivit klart med lister och allt. Framsidan på diskmaskinen väntar vi med tills vi köper resten av köket och kan bestämma oss om luckor. Induktionshällen är invigd, det var rätt knepigt. Att koka vatten går på nolltid, snabbare än en vattenkokare, brände maten i början. Antagligen blir det jättebra när jag väl vant mig. Underbart skönt att ha ett fräscht kök. Nu är det  bara resten kvar.


Men det är också annat renoveringsjobb som pockar på. Efter regnen har ju färgen lossat, äkta spansk kvalitet. Det här gjorde jag i ordning enligt konstens alla regler för mindre än ett år sen. 
                                                                            Det är mycket man får vänja sig vid. Torkställningen har rostat, men hur tänker man när man gör en torkställning som inte är rostfri.

onsdag 29 januari 2014

Blommor

Har avhållit mig från att skriva om blommor på länge men jag vill inte helt förneka mig själv och nu har jag ju en hop prenumeranter så jag behöver inte mötas av att ingen läser mitt inlägg. Åhh så jag njuter! Blommorna på terassen är dock inte mycket att njuta av i år. Vilken skillnad mot förra. Då kom det nya impomea (blomman för dagen) blommor varje dag i olika färger.I år så blommade alla på samma gång och vissnade ner sen. En en enstaka blomma kan synas ibland. Synd för jag tycker så mycket om deras körhet och just det där att de bara är en dag (några timmar), man måste ta tillfället i akt att njuta, går inte att skjuta upp.


Inte vet jag om det bara är mitt urval men jag tycker att rätt många av de blommor som trivs här har just den där mörkrosa/violetta-färgen som inte går att fånga med digitalkamera. Fråga mig inte varför men det är en färg som alltid blir fel. Så blomman har egentligen inte riktigt denna färg.



Förra året skördade jag en skål tomater varje dag hela våren men nu är det bara några enstaka. Visserligen en del djur som mumsar på bladen men även efter såpbehandling ser de ledsna ut. Nåt är annorlunda, mystiskt. Såpa förresten, är det en typisk nordisk produkt? Har inte hittat något miljövänligt bekämpningsmedel här. Tips?

En liten ynka krasse blev det av hela fröpåsen. Dessutom skulle den varit polkagrisrandig, hmm, får väl måla på den. 

onsdag 22 januari 2014

Gipset av!

Hinner bara innanför dörren till sjukhuset när en man kommer och frågar vart jag ska. Mycket huvudskakningar och en flod av ord som jag tolkar som att jag har kommit till fel ingång. Efter all denna beklagan undrar jag om jag ska ta mig till det andra stället - nej o nej då! Han hämtar en annan man som tar tag i rullstolen och kör mig igenom sjukhuset faktiskt inte särskilt långt alls, inte med svenska mått mätt. Väl på plats visar det sig att nåt har blivit fel och jag finns inte med på listan men det gör inget alls, inget alls, bara vänta lite… Blir skjutsad till ett väntrum och placerad långt ifrån dörren, blir varnad för att det är hemskt kallt när den öppnas, det är ju så kallt ute nu. Alla sitter påpälsade med tjocka tröjor och täckjackor. Det är redan ett 40-tal i väntrummet och det är väl ungefär var tionde minut som någon ropas upp, känns inte helt bra. Det blir dock min tur redan efter någon timme och jag får flytta mig till ett annat väntrum. Efter ytterligare en timme så förbarmar sig en sköterska och drar in mig i ett rum, tar bort gipset och tvättar benet - ohhhh det var skönt. Ett magert, skrynkligt gumben har det blivit efter sex veckor i gips. En läkare kommer förbi och säger att det ser bra ut och kom tillbaks om två veckor. Jaha, all denna väntar för de där få minuterna. Hade haft god lust att klippa av mig gipset själv hemma.

Jo men nu återstod att ta sig hem. När jag försökte få komma tillbaks till huvudentrén så gick det inte alls det. Jag skulle ut genom den närmaste utgången basta! Om jag skulle möta någon så fick de allt komma till där jag var. Inga skyltar någonstans, de vill verkligen inte ha några patienter vimlandes runt i korridorerna. Lyckades få en beskrivning på hur vännen skulle köra från huvudentrén till där jag var så jag åkte ut och tog den vägen åt andra hållet med rullstolen. Det var en jättelång, jättebrant backe. Hade varit mer praktiskt om Traumatologi/benbrott/gips-avdelningen låg i slutet på backen än på toppen. Oj så undan det gick. Hittade vännen och sen var det "bara" att försöka hitta tillbaks ut på vägen igen. Kan  det inte komma någon skyltmålare och förbarma sig över ön? GPS stjälper mer än den hjälper eftersom vägarna ändras så ofta, en avfart stängs, en väg enkelriktas och vägarna som byggts upp efter översvämningarna är inte som samma ställe som de gamla, puh.

Åter om två veckor, hmm, klart tveksamt. Ska nu njuta av att kunna tvätta båda fötterna!

fredag 17 januari 2014

Restaurang casa Tagoro


Spisen utriven så nu skulle det bli av att testa restaurangen jag gått (åkt) förbi och tyckt såg mysig ut. Åhh Ohhh Mums!!! Helt klart bästa stället vi varit på här på ön. Fina färger, snygga tallrikar och konstutställning på väggarna bådade gott.


Entre med glutenfritt bröd!

Fina fisken till mig och risotto till F.




Som jag förstod det har de varit 40 år på ön men bara sen i juni här i LC. Verkligen värt ett besök.

c/Valle de Menender 28. Bakom Amalia. Ett kvarter nedanför kyrkan.  t.822660833

måndag 13 januari 2014

Kök del 3

Funderar på när min envishet går över gränsen från att vara konstruktiv till att vara bara dum. Att hantera en IKEA-bänkskiva enbent som jag är för tillfället, hör definitivt till det senare. Fy va tungt och obockligt som mormor sa.

Det vansinniga i att bygga kök (och en del andra av mina projekt) ska ändå ställas mot hur vansinnig jag själv skulle bli om jag inte hade nåt för händer. Sen känns det ju så oförskämt bra när man lyckats - och så slipper jag ju be om hjälp ;) (se tidigare blogginlägg)

FÖRE sunkigt, ruttet
EFTER Så fiiint

OK, skillnaden ser inte så stor ut men känslan är det!


Helt OK arbetsplats!


Låna svenska böcker

Ett bra sätt att få tag på svenska böcker är att låna e-böcker från ett svenskt bibliotek, det finns också en del e-ljudböcker att låna.

Här finns en artikel med en tydlig beskrivning av hur du lånar e-böcker till din läsplatta. Om du har en dator eller smartphone är det ännu enklare vilket du också ser i artikeln. Om du har svårt att komma igång så skriv en kommentar och fråga, eller maila. Våra bibliotek är en guldgruva!

http://www.idg.se/2.1085/1.537868?utm_source=dmdelivery&utm_medium=email&utm_content=Så%20lånar%20du%20gratis%20e-böcker&utm_campaign=Morgonens%20viktigaste%20nyheter%202

Vill du ha en bok i handen finns svenska biblioteket på kyrkan i Los Cristianos och på Calle Juan (den nedanför Svenska gatan) finns Liberia Red Hound http://www.libreriaredhound.com där du både kan hyra och köpa begagnade böcker på många språk.

fredag 10 januari 2014

Nytt kök del 2, att be om / få hjälp

Rörmokaren dök inte upp och när jag fick tag på honom sa han sig inte ha tid.

Skulle boka tid på sjukhuset för att ta bort gipset och kolla upp hälsenan. Hade ringt numret jag fått men de sa nåt om att uppgifter saknades. Bad spansktalande kompis ringa och fråga mer men hennes pengar på mobilen tog slut. Ringde sjukvården igen och de sa nåt om att jag skulle gå till vårdcentralen. Äntligen där och efter att väntat länge sa de jag skulle ringa ett annat nummer. Gick till kyrkan för att få hjälp och den enda där som kan spanska är Monica i köket! Hon ringde och lyckades till slut fixa en tid åt mig. Med ett samtal och några vänliga ord förändrade hon min känsla av att vara ensam i en obegriplig värld till att vara trygg i en fungerande gemenskap.

Styrkt av att det finns hjälp att få, gick jag helt inkonsekvent hem och fixade rören själv. Man ska inte utmana ödet med att be om hjälp två gånger samma dag.

Kanarierna kastar sig fram och hjälper till även om man inte behöver. Även utan rullstol händer det att nån plockar ner mina varor i kassen, håller upp dörren eller räcker en stödjande hand i trappan. Första gången jag skulle byta gasflaska så hävde sig grannen över räcket mellan våra terasser för att få gasflaskan på plats. Jag blev lite generad, tyckte nog jag skulle klara det själv. Men jag har vant mig och nu med rullstol är det ingen hejd på hjälpsamheten. Om de bara kunde skulle de nog bära mig.

Norrmännen är inte lika handgripliga men erbjuder sin hjälp, ber en att ringa - och menar det. Här verkar de göra mycket för varandra. Svenskarna tycker jag är svårare att förstå mig på. De ber inte gärna om hjälp och de erbjuder sig inte heller. Om de gör något för någon annan vill de inte sällan ha betalt. Tjänster och gentjänster är inte  självklart. Vad ligger bakom detta? En rädsla för att stå i skuld? Pinsamt och skämmigt att inte klara sig själv? Uppfattningen att man ska vara självständig, fixa allt på egen hand. Ensam är stark, själv är bäste dräng, den som står i skuld är inte fri. Då vill man kanske inte genera genom att erbjuda sin hjälp, det vore ju att antyda att personen ifråga inte klarar sig själv. Är det så att vi i vår tro på individen gått så långt att vi glömt att det är tillsammans vi har glädjen.

Kärlek är som parfym, du kan inte stänka den på någon annan utan att det droppar på dig själv.
                                                                                           Arabiskt ordspråk

torsdag 9 januari 2014

Byta kök del 1

Beställt ett halv kök från IKEA. Tänkte göra i ordning halva i taget, man ska ju trots allt äta under tiden. Jodå grejerna skulle levereras hem snarast, ja vilken dag som helst och transportföretaget ringer innan. Men nu var det ju den lilla detaljen att det regnade och det går naturligtvis inte att köra ut varor om det regnar, man kan ju bli blöt. Kanarierna är verkligen rädda för vatten, speciellt uppifrån. Nåde den som spiller en droppe när de vattnar balkonglådorna, då blir det liv. Det här var förra gången det regnade här och då regnade det flera dagar så dagarna gick utan att jag fick några saker. Men så fort regnet höll upp så ringde det på dörren. Inte ringde de och frågade om jag var hemma, inte ett mail eller så. Nej de tar väl för givet att jag sitter i veckor och väntar på att de ska komma. Nåväl nu var de här men det hade ju regnat och det hade också regnat på elskåpet till hissen så den stod där den stod. "No problema" ingen tvekan för att bära skåp och ugn i trapporna. Bara leenden och jag låtsades inte höra dunsen som lät väldigt mycket som att de tappade något stort. Hoppas det höll.
En massa kartonger fyller nu terassen och nu kommer utmaningen att få ihop ugnen Rationell med elmontören Mañana, No Problema. För att inte tala om att få IKEAs vinkelräta skåp Komplett att samarbeta med väggarna Luta och Sneda.
Eftersom det var ett IKEAkök tidigare tänkte jag att det inte skulle vara så himla svårt att byta ut men varför skulle något vara enkelt. Mycket hade jag tänkt på men inte på avloppet från diskbänken, det skulle jag nog gjort. Eller inte för då hade det inte blivit något nytt kök. Suck, de gamla rören var typ limmade, stenhårt. Och de var fel storlek för att kunna skarva. Efter några fula ord ringde jag efter hjälp men nu har det börjat regna igen så då kan ingen komma….
Avloppsröret mitt på väggen, med fastlimmad bit.
Vattenrören är inmurade i väggen och ingen vet var. När jag skulle byta kran i badrummet skulle jag stänga av vattnet. Vred på den röda kranen och då gick den av! Rörmokare fick komma och knacka fram röret för att byta kran, suck.

tisdag 7 januari 2014

Komma fram på hjul i Los Cristianos

Har hört att Los Cristianos ska vara en av världens mest rullstolsanpassade ställen. Jag hoppas verkligen att det finns fler och bättre anpassade orter men LC är ändå speciellt. Det var ju bara en liten fiskeby när Vintersol startades och det var svenskar med reumatism, MS, postpolio mm som i början sökte sig hit och bosatte sig här för kortare eller längre tid. Det är kring dessa svenskar och sen övriga skandinavier som byn byggts. Kommunen insåg tidigt att tillgänglighet var viktigt så man har verkligen vinnlagt sig om att varenda trottoar ska ha avfasad kant och så finns ju den tillgängliga stranden. Just nu fungerar tyvärr inte badet eftersom det är bråk om vem som ska betala badvakterna deras löner vilket resulterat i att de inte fått lön på 15 månader och att det tillgängliga badet som kommunen skryter om inte är bemannat. Tanken är dock att man på trätrallar ska kunna köra långt ner på stranden med rullstol. Sen kan man "hoppa" över i en badrullstol, en stol med stora luftfyllda däck så att den flyter. På så sätt kan man bada. Det finns också kryckor med "ankfötter" så det går att gå i stranden med dem.

                                                                            En sån här rolig scoter har jag hyrt. Var tvungen att ta den största/starkaste för att den skulle klara backen upp till oss. Får faktiskt en och annan avundsjuk blick från trötta turister. Folk väjer när jag kommer farande (förståndigt..) och alla är mycket hjälpsamma. Det finns till och med en mataffär som även denna rätt stora scoter går att  köra in i och handla med. Skulle dock önska en mindre fast lika stark, nån kan väl bygga en till mig.




Det mesta går det alltså att komma fram till men absolut inte posten. Visst finns det en ramp men de har byggt staket framför så fanns inte en chans att trassla sig fram. Sen ställer folk ut sopor på trottoaren och så sitter tanterna och gubbarna på trottoarerna och kollar in folklivet, de är också svåra att komma förbi. 

Nån har inte tänkt - igen



Personligen har jag svårast att tillgång till rullstolen i sig eftersom katterna har den som absoluta favoritplats. 

Hur betala skatt och funkar det med kort

På de flesta ställer går det att betala med kort, OM apparaten fungerar, OM det inte är strömavbrott, OM den som står i kassan har lust att fixa det. Så klart att alla turistställen tar kort men kanarierna själva betalar kontant. Bankerna tar rejäla avgifter så de allra flesta ställen föredrar att du betalar kontant, tydligen är de inte alls rädda för att bli bestulna. Bankerna är ju pigga på att ta betalt för allt möjligt så att det kan kosta att använda kortet också. I Sverige får man ju ofta en halv till en procent i bonus när man använder kortet men här tar banken jag hade förut 1€ för varje gång jag använder kortet!

Idag lyckades jag äntligen betala fastighetsskatten. Det blev lite komplicerat för man ska gå till skattekontoret som ligger på övervåningen på kulturhuset. En lite oväntad kombination måhända. Hissen är aningen för liten för elskotern jag hyrt så jag fick vänta tills nu när jag kan ta mig fram på kryckor. De har dessutom inte öppet sådär väldigt mycket men idag passade allt. Ja förutom den där lilla detaljen att kortmaskinen inte fungerade så de ville ha fastighetsskatten - kontant! Ok ut och leta bankomat, den tredje fungerade. Sen tillbaks och uppför trapporna, in i rummet med pappersbuntar i travar och superrara mannen som stämplar och skriver och tar betalt. Känns bara så overkligt. I fortsättningen kan jag betala per autogiro men det är ändå väldigt många som betalar kontant. En enkel kassaapparat i ett vanligt kontor utan ens en vakt. Ja det känns som det är rätt tryggt här. Som en annan tid.