söndag 27 oktober 2013

Väder

Teneriffaborna tycker lika mycket om att prata väder som svenskarna, lite konstigt med tanke på att vädret nästan alltid är likadant. Ibland kan det vara lite disigt och några dagar per år kommer det faktiskt regn. Nu hoppas alla på regn, skulle vara skönt med en ordentlig skur som tvättade staden ren. Förra året just på höstlovet så kom höstens enda regn, får väl hoppas för alla svenska semesterfirare att det inte blir likadant i år. När Bing översatte väderleksutsikterna så blev det "elektriska apparater" som skulle komma med vinden, tror de menar åskväder/blixtar. Nu har vi inte märkt varken det eller eventuellt regn men himlen ser dramatisk ut.


Idag blev det först besök på marknaden för att ladda upp presenter till att vi åker till Sverige om några veckor. Sen lunch på favoritstället och turistguidning åt ett holländskt par. Sen kom kompis med familj hit för att fira höstlov. Det har verkligen sina fördelar att bo här. Är så kul när det kommer någon och hälsar på. Hoppas vi får möjlighet att leka turister och göra lite annat än vardagen. 

torsdag 24 oktober 2013

Prenumerera

Du har väl sett att du kan fylla i din e-postadress så missar du inga inlägg

Miljövänligt?

Att leva miljövänligt på Teneriffa är både svårt och enkelt. Naturligtvis finns det uppenbara sätt att spara energi eftersom man naturligtvis inte behöver värma upp huset. Det är frestande att köra AC men i de traditionellt byggda husen är det alltid tvärdrag så där går det att klara sig utan. Tvärdrag ordnar de genom att inte ha öppet på något sätt mot mitten av huset som antingen är ett ljusschakt eller trapphus. Eftersom den allmänna meningen är att det aldrig regnar här (tyvärr alltså även bland arkitekterna) så blir det väldigt blött inomhus när det regnar eftersom det inte är något tak över detta ljusschakt. Lite jobbigt kan vi diskreta nordbor också ibland tycka det vara att få ta del av grannarnas alla göranden och låtanden. I förra lägenheten kanske även grannen tyckte det för hon hade en radio på högsta volym ståendes i sitt "fönster". Att använda sol och vind borde vara självklart men tyvärr finns bara några centrala anläggningar och ganska få privata. Förr åt de hellre kall gröt än att uppfinna solfångare. Själv är jag inte bättre (ännu), funderar på en solfångare till vattnet åtminstone. Tips?

I affären ser man sällan något miljövänligt utmärkt och ibland kan man undra vad ev märkning står för. Såg dambindor där de stod med stora bokstäver att de var miljövänliga. Vid närmare granskning så bestod det miljövänliga i att de inte var parfymerade. Ja ehh det var ju bra att de inte var. För att hitta ekologiskt odlat får man gå till hälsokosten men närproducerat kan man åtminstone frossa i.
                                                                                          Just nu är säsong för supergoda Teneriffamandarinder. Köpte en säck på Mercadona. 
 Valnötter är det också säsong för och tomater och bananer är det nästan alltid lagom att frossa i. Känns helt OK att leva på närproducerat när det innebär såna godsaker. 
Väldigt närproducerat. Satte ner några vitlöksklyftor i blomkrukan för jag tänkte det skulle skrämma iväg odjuren (det gjorde det inte). Först har jag ätit god vitlöksgräslök och nu plockade jag upp såhär vackra minivitlökar. 

Grannen tipsade om att sallad går jättebra att odla i kruka på terassen här och hon kom med en fröpåse så nu ska jag testa. Tomaterna växer och trivs, bara de får stå i skuggan så. 

onsdag 23 oktober 2013

Myrinvasion och vådan av ett gammalt hus

Ånej, naivt nog trodde jag inte att myror tyckte om katternas torrfoder men nu vet jag bättre. I morse hade traktens alla småmyror kalas på vårt golv. När stora blodbadet genomförts, nja, som tur är har myror inte så mycket blod så det blev mer bara massmord än blodbad. Ja när slagfältet låg stilla gällde det att hitta ingången för de småkrypen och den var inte från terassen utan från ett elurtag. Det känns inte helt bra ärligt talat att myrorna kommer urkrypande ur väggen. Nu är det inte mer än vad man kan vänta sig av detta gamla märkliga hus. De första månaderna när vi flyttat in så var det minst en gång i veckan som något gick sönder på ett eller annat sätt. Det blev en riktigt dålig följetong. Kanske ska jag här i samband med ettårs jubileumet återge några av de mer märkliga byggfusken.

Det roligaste var nog hur de dragit ledningarna till lamporna. Taklamporna var när vi flyttade in kombinerade med fläktar, alltså två ledningar till varje armatur. Dessutom hade de haft för avsikt att göra så att man skulle kunna tända från både sängen som dörren. Det här var dock alldeles för avancerat för installatören (vilket jag starkt misstänker var förra ägaren som var en engelsk gördetsjälvare, förresten har han bilverkstad huu). Resultatet blev dock att när man låg i sängen och trodde sig tända lampan så satte man på fläkten i rummet intill. Å andra sidan måste lampan i ena rummet vara tänd för att fläkten i det andra skulle fungera. När jag bytte armatur tog jag kort på ledningarna och skickade in till Värsta Byggfusket och vann en en av Byggjanne? signerad tumstock, det ni, nåt att sätta på väggen, eller inte.

Ni slipper bild på myrorna

söndag 20 oktober 2013

Sprider svensk fikakultur

Har ni hört att Fikat sprider sig över världen? Både själva ordet som fenomenet med kaffe och kaka finns nu i såväl Japan som USA. Äntligen något riktigt värdefullt som svenskarna kan bidra med! Igår drog vi vårt strå till stacken genom att bjuda en engelsk/kinesisk familj här i huset på kaffe och tre sorters kakor, mormor hade väl tyckt att det var minst fyra för lite. Gräddtårta får utgå eftersom jag inte gillar det och dessutom inte så lätt att göra god mjölkfri. Kanelbullar är en sån kulturell utmaning att den får vi ta nästa gång. Sockerkaka glömde jag bort, skulle kanske vara toscavariant för att vara traditionellt, chokladmuffins fick det bli istället.
                                                                             Vad är väl mer traditionellt än bondkakor?        Blir lika bra gluten- och mjölkfria. Mandeln kan man ju utesluta om man inte tål. Sirap har jag inte hittat någon bra här (tipsa gärna) så det får blir honung, lite sötare men ok.
Bondkakor ca 40 stycken GF/MF
150g margarin/smör
1 dl socker/råsocker
2msk mörk sirap (ta honung istället och byt ut sockret mot råsocker om du inte hittar sirap)
5dl vetemjöl eller 4 dl glutenfri finmix plus 1/2dl PO-fiber

Rör fett, socker och sirap. Tillsätt resten och arbeta ihop. Dela degen i två delar och gör två rullar med en diameter på ca 3cm. Låt stå kallt minst en timme. Skär rullarna i knappt 1/2 cm tjocka skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 200° 10 min. 


100gramskakor kallar vi de här för de flesta ingredienserna ska det vara 100gram av. Superenkla att göra om man har en våg. Bara att hälla i och nollställa efter varje ingrediens (eller lite huvudräkning). Har inte testat med vanligt mjöl men borde gå lika bra.

Hundragramskakor ca 30 stycken GF/MF
100g margarin/smör
100g socker
100g havregryn
100g mjöl till exempel Semper finmix
1tsk bakpulver
1/2dl vatten
Hackad choklad ca 100g. Naturligtvis väljer ni en sort som ni gillar men jag vill ha mörk och det finns en god på Mercadona. Se upp med spansk matlagningschoklad som innehåller vetemjöl och en del, t ex Coivrans "mörka" choklad som innehåller mest socker.

Sätt degbunken på en våg och nollställ vågen. Lägg i ingredienserna en efter en. Bäst blir det om du rör ihop margarin och socker först, rör ner havregrynen och sen mjölet blandat med bakpulvret. Sist choklad efter smak. Rör ihop ordentligt. Klicka ut matskedsstora pluttar på en bakpapperklädd plåt. Platta till kakorna lite grann. Det är helt ok att slicka bunken men inte äta upp all smet! Grädda i 170° i 12min. 

Muffinsen blev inte så goda så det får ni inget recept på. 

torsdag 17 oktober 2013

Väder

Idag är det tryckande, smådisigt och det är väl just när vädret inte är jätteskönt som vanligt som man överhuvudtaget lägger märke till det. För det är ju nästan alltid 26 grader och sol, lite små fläktar och 1020 millibar i lufttryck. Ja det är ju det som är så härligt för oss med leder som spår väder. Här är inte mycket väder att spå, eller rätta snarare inte så svårt att spå väder.  Idag är dock ingen bra bakdag enligt Monika i kyrkköket och det är nog klokt att inte hålla sig lugn för folk är lättirriterade och flugorna kommer från ingenstans (vilket kattungarna verkligen tycker är kul, skoj att nån uppskattar dom).

                                                                                 En kanske övertydligt symbolisk bild, ur det gamla växer det nya

tisdag 15 oktober 2013

Charity

Välgörenhet är bra och om det dessutom innebär att man får gå på loppis är jag fullt nöjd. Dagens fynd blev en liten väska för 1€. Vita trekvartsbyxor är något som många turister bara använder här och sen lämnar och eftersom det är mitt favoritplagg och vitt inte är vitt så länge här så är jag mycket glad för att charityaffärerna finns. I Los Cristianos finns det tre andrahandsaffärer på välgörenhetsbasis och några privata. Vad jag vet om ska jag tillägga, vet du någon mer så skriv en kommentar!

En av affärerna är Lions www.tenerifesurlions.org (roliga kläder, mycket engelska böcker) och den ligger uppe i Shopping Center Apolo norr om busstationen. Där ligger också en av de två affärer som samlar in pengar till hundar och katter på ön. Den andra drivs av www.livearico.com som har två affärer, en i San Eugenio och en i LC. Den ligger på Cl Juan Reverón Sierra som är gångvägen mellan lekplatsen vid vattnet och rondellen vid kyrkan/torget, nära norska kaféet Brisen. Den privata andrahandsaffären har mer möbler och inga kläder, den ligger i nordligaste på Cl. Del Valle Men'endez. Om du står med ryggen mot kulturhuset så ta den vänstra vägen ner mot stranden. På höger sida in i hörnet, lite knepigt att hitta. Begagnade elgrejer (TV, musikinstrument) och cyklar kan man hitta på vägen som går upp från rondellen vid kyrkan/torget. På höger sida ligger Segundo.

måndag 14 oktober 2013

Los Cristianos

Vi har 138 trappsteg från stan upp till oss, i början av säsongen känns det i benen.
 
                                                                                                    Varje gång det regnat faller färgen av och överallt ser man att de målar om fast här har de visst missat.

                                                                                                       Hmm hur tänkte de här. Barnvagnsramp ska väl göra det enklare att gå i trapporna, trodde jag. 
Det här ser så spännande ut. Jag har sett folk gå in där. Finns det ett hemligt tak, är det till en underbar trädgård eller?
Man brukar ju säga att en del ställen bara är ett hål i väggen, här är det så inte bara bildligt talat. Observera vad gatan heter. 
Praktiskt med en altarnisch inbyggd i garaget. Fast nuvarande ägaren verkar självsäker (eller har en bra försäkring).

lördag 12 oktober 2013

Byggt bokhylla

När vi flyttade in rev jag en "garderob" och något som de använt som säng. De blev en hög med bra träskivor och diverse beslag. Två bord har det blivit av det hittills och nu byggde jag en bokhylla av några av skivorna. Det var F som behövde en hylla att ha bredvid sitt bord.




Färgen var inte så mycket att tveka om, skulle naturligtvis matcha garderoberna som vi målade häromdagen.


Även skruvarna fick färg på sig för att sticka av mot beslagen. 

Klurade rätt länge innan jag kom på hur jag skulle kunna göra hyllorna stabila när det bara fanns såna här beslag att köpa. De blev bokstöd samtidigt. 


FÄRDIG!

tisdag 8 oktober 2013

Glasdörrar och färg

Visst är det fint med glasdörrar - om man ser dem innan man går igenom. Igår smällde jag huvudet rakt i dörren till terassen så idag tog jag fram glasfärgerna och dekorerade. Eftersom färgerna är rinniga är det inte något för den som vill ha perfekt resultat men det duger som markering. Målade lite vågor nere vid golvet också för kattungarna har också sprungit in i dörren. Skönt på något sätt att veta att man inte är ensam om att vara klumpig.


Om man ser det ur denna vinkel ser det ut som gaveln på huset är målad, vore kul.











Glasmålningsfärger, liksom allt annat man bara kan drömma om i färg/pyssel/fixaväg finns på Bellas Artes mitt på Svenska gatan i Los Cristianos.


Hittade i Sverige en schablon jag inte kunde motstå, draktokig som jag är. Nu blev sovrumsdörren lite uppsnofsad.

söndag 6 oktober 2013

Praktiska tips - Vatten

Bortskämda som vi svenskar är med världens (?) bästa vatten direkt ur kranen så kan det kännas både kämpigt och dyrt med dricksvatten på Teneriffa. Kvalitén på vattnet har blivit betydligt bättre men det är fortfarande inte att rekommendera att dricka direkt. Köpevatten finns i varenda kiosk och är den naturliga lösningen om man bara är en kort tid på ön. Men om man stannar längre är det en helt onödig belastning på rygg, ekonomin och inte minst miljön. Bättre då att filtrera kranvattnet på något sätt. Det finns kannor att köpa med filter i som man låter vattnet sila igenom. Då blir det av drickkvalitet. Allra godast tycker jag det blir om man först kokar vattnet, låter det svalna och sen häller det på kannan. Lite pyssel men ändå mindre än att släpa köpevatten. Kannorna kallas Tefal eller Britakanna och finns i Ferreteria och hushållsaffäerer. I Los Cristianos hittar du en stor affärer mitt emot Mercadona som har alla sorts hushållsapparater, även filterkannor. Ett filter kosta ca 6€ och håller minst en månad för 2-3 personer. Det finns också filter som man sätter direkt på kranen vilket är ännu enklare än kanna.

Låt oss slippa den miljöpåfrestning köpevatten innebär!

fredag 4 oktober 2013

Boktips, att hitta/låna böcker

Måste bara rekommendera en bok som var sååå bra. Stallo utspelar sig i Kirunatrakten mitt i vintern så den är perfekt att läsa här i värmen. Stefan Spjut har ett språk som gör läsningen till en ren njutning även om du (mot förmodan) inte skulle tycka handlingen var intressant. Se här bara:



"Hon for genom stunder av snö. Hastigt strömmande gryn i strålkastarljuset, frasande mot vindrutan i vågor. .... Det hade snöat hela morgonen. Bergets granskäggiga brant hade vitnat bort."



Hur hittar man då böcker att läsa? I vanliga bokhandeln finns inte mycket på andra språk än spanska, åtminstone inte skönlitteratur. På biblioteket i Los Cristianos finns även lite böcker på engelska och tyska. Men för att hitta böcker på svenska i Los Cristianos så vänder man sig antingen till Svenska Kyrkan eller till bokaffären i Compostela Beach-komplexet. Kyrkan har dels ett bibliotek med en imponerande samling böcker på svenska och norska. Lånekort får du där mot en mindre avgift (som går till nyanskaffning av böcker). Dessutom finns det en hel bokhylla med böcker till försäljning för 1€ styck (mittemot toaletterna). På övervåningen i Compostella Beach drivet ett ungt italienskt par en bokaffär med både nya och begagnade böcker på många olika språk. Där kan du dels hyra böcker, köpa eller byta (två mot en). Dessutom kan du hitta böcker i lobbyn på de flesta hotell och bostadskomplex. Utbudet är dock av semesterkaraktär och barn- och ungdomsböcker lyser nästan helt med sin frånvaro. Vill du välja och vraka är det e-böcker som gäller.

E-böcker kan du dels låna från svenska bibliotek eller köpa. För att låna ska du ha ett lånekortsnummer. Om du inte har ett lånekort på ett svenskt bibliotek eller bara i en kommun som är snåla med E-böcker så fråga någon kompis som bor i Storstockholm efter dess nummer. Första gången är det lite stökigt att logga in men ha tålamod. När du väl lyckats nästla dig in öppnar sig fantastiska möjligheter. Du laddar ner böckerna dator/läsplatta/iPad eller telefon. Läsplatta är lättare att läsa på ute i solen.







torsdag 3 oktober 2013

Lokala tips, glutenfritt


På bara de senaste åren har de flesta blivit medvetna om vad gluten är, så oftast förstår de på restauranger när du frågar efter glutenfritt. Sen är det lite si och så med att veta vad olika saker innehåller. Många av småställena använder färdiga såser och halvfabrikat och de innehåller oftast vetemjöl. Väldigt många varor i mataffärerna är uppmärkta om de är glutenfria (sin gluten), till och med vattnet har jag sett! Tyvärr får det många att tro att om det inte står Sin gluten så vågar de inte servera dig det. På det allra flesta ställena är de dock väldigt hjälpsamma och hittar på något även om du ofta får vara utan sås. Grillad fisk, kött, kyckling finns ju alltid liksom sallader, omelett (tortilla) och ofta bakad potatis. 

I vanliga mataffärer börjar det finnas några få glutenfria specialprodukter. De kan vara svåra att hitta för ibland står de på en egen hylla (oftast Mercadona) eller annars bland vanliga varor. Så finns till exempel ett glutenfritt bröd av märket BIMBO som ligger bland alla andra BIMBObröd, likaså finns det ibland pasta bland den vanliga pastan. På Mercadona finns även glutenfri pizza i frysdisken och corn flakes, skorpor, goda muffins och kakor (väldigt söta). Annars är det på hälsokost (Herbolario) man får leta efter glutenfritt. I Los Cristianos finns det en stor hälsokostaffär söder om busstationen, Harbolario Garoe, Multicentro Club, Av Juan Carlos 1. De har massor! Tyvärr blir spanska kex och kakor inte godare bara för att de är glutenfria så vill du ha digestivekex eller pepparkakor så blir det att ta med från Sverige, liksom knäckebröd som ännu inte är nån hit här. Bröd finns både Shär och en del spanska märken. 
I Santa Crus har Corte de Ingles mycket hälsokost av olika slag och mycket glutenfritt. 

I Los Cristianos finns en restaurang som bakar eget glutenfritt bröd och gör pizza som är mycket god. Stället heter The Olive Garden och du finner den på vänster sida om du fortsätter förbi Svenska Kyrkan och nerför trapporna. Det är ett litet ställe drivet av ett engelskt par som har full koll på vad maten innehåller. Där är också lätt att få vegetariskt, mjölk/äggfritt eller vad du nu vill ha. Enda stället jag skulle avråda från att gå till är Habib i San Telmo där de varken vet eller bryr sig om vad de serverar. 
Creperier börjar dyka upp lite varstans och matcrepes är gjorda på bovetemjöl så de är glutenfria. Men ibland steks de på samma platta som efterrättscrepen som är gjord på vetemjöl. 

Caliman över för denna gång

Så fort något känns fel, antingen det är kropp eller humör så skyller man här på caliman. Likadant så fort det är lite disigt. Calima betyder egentligen "damm i luften" och är ett tillstånd när luften är tät av otroligt finkornig sand. Tungt att andas och för F och andra med astma är det bara att skynda sig in och stänga fönster och dörrar. Det är heta vindar från Sahara som driver in den här sanden och det är en vanlig missuppfattning att det är själva vinden som heter Calima men det alltså inte. Det är delvis tack vare dessa vindar från Sahara som Kanarieöarna har så fina sandstränder, helt otroligt att tänka sig att de har flugit hela vägen hit. På en del stränder har människan hjälpt till att frakta sand och en del stränder har istället sand av pulvriserad lava vilket gör de helt svarta. Stränderna i Los Cristianos är blandade så det blir fina mönster ibland. Sanden till stranden i LC har de sugit upp från havsbotten längre ut och sen fraktat in men när de skulle göra en strand utanför Las Teresitas utanför Santa Cruz så hämtade de sand med båt från Sahara direkt. Sand är jättehärligt när det ligger på stranden men inte lika kul i luften och sen nu överallt, det blir en hel del städande.
Visst ser det ut som Picassostatyn i Halmstad!

onsdag 2 oktober 2013

Calima

Humör och kropp totalt ur led ändå från morgonen. Framemot eftermiddagen ser
jag hur himlen börjar bli lite guldisig,
caliman är på väg. Barometern visar snabbt sjunkande lufttryck och på något sätt känns det som en lättnad att förstå varför allt känns så fel. Nu vet jag att i morgon blir det bättre.
En ständig källa till glädje är växterna. Titta på den här som blommar redan nu efter att ha varit alldeles vissen när vi kom för två veckor sedan. Praktportlak, Portulaca grandiflora